„Śmierdząca sprawa”, czyli jak uniknąć problemu nieprzyjemnych zapachów ze zlewu?
Nieprzyjemny zapach z kuchennego zlewu to powszechny problem, który wynika z gromadzenia się resztek jedzenia i tłuszczu w rurach.
Kompostowanie, czyli organiczny recykling, jest nie tylko inwestycją w ekologiczny i piękny ogród, ale przede wszystkim naszą planetę. W przydomowym kompostowniku można przetworzyć nawet 300 kg odpadów w ciągu roku! Co więcej, zdaniem ekspertów taka forma utylizacji pozwala zmniejszyć ilość śmieci wywożonych na składowiska odpadów nawet o 30-50%. Wiele osób jest błędnie przekonanych o tym, że na kompost mogą trafiać tylko resztki roślinne i kuchenne. Nic bardziej mylnego! Dowiedz się jakie zaskakujące produkty mogą zasilić przydomowy kompostownik i jak poprawnie je kompostować z wykorzystaniem ekologicznego produktu BIO Kompostus marki bioExpert.
Skuteczne działanie enzymów, mikroorganizmów
Większa efektywność procesu kompostowania
Bogada w mikroelementy, jednolita masa kompostowa
Idealne środowisko dla pożytecznych dżdżownic
Bezpieczny dla środowiska, ludzi i zwierząt
100% składników pochodzenia naturalnego
Kompost jest łatwo dostępnym i niezwykle cennym nawozem, który wspomaga wzrost roślin. Kluczem do stworzenia kompostu idealnego jest prawidłowy dobór jego składników – a te znajdziesz w swoim domu i ogrodzie. Podpowiadamy, co oprócz obierków, skorupek po jajkach, skoszonej trawy i chwastach, można kompostować, aby uzyskany nawóz był bogaty w minerały.
Resztki po americano czy porannej espresso możesz śmiało wyrzucić na kompost. Fusy wzbogacają pryzmę kompostową w cenne składniki mineralne m.in. węgiel. Co więcej, pomagają w utrzymaniu prawidłowej struktury pryzmy kompostowej umożliwiającej utrzymanie odpowiednich warunków dla jej optymalnego napowietrzenia. Ciekawostką jest fakt, że wabią pożyteczne dżdżownice, które również zwiększają efektywność kompostowania. Masz zwykły ekspres przelewowy? Śmiało wrzuć do kompostownika kawę razem z filtrem. Jest jednak jeden warunek – musi się on składać w 100% z papieru.
Doskonałym dodatkiem do kompostownika jest popiół drzewny (powstający po spaleniu węgla drzewnego np. w ognisku czy na grillu). Wzbogaca biomasę w składniki mineralne m.in. potas, wapń, magnez i fosfor oraz neutralizuje intensywny zapach. Warto dodawać go do kompostów, które są tworzone z jednorodnych składników np. skoszonej trawy i obierków. Eksperci podkreślają, że po wysypaniu popiołu na pryzmę kompostową należy przysypać go warstwą innych resztek, aby uniknąć efektu zbitej masy. Najlepiej, aby były to odpadki bogate w azot, ponieważ popiół go nie zawiera. Uwaga! Popiół drzewny ma bardzo wysokie pH i podnosi odczyn gleby, czego mogą nie tolerować rośliny kwasolubne np. jagody kamczackie, borówki, azalie czy różnego rodzaju iglaki.
Tradycyjne korki do wina są wytwarzane z kory dębów korkowych, natomiast wykałaczki czy zapałki drewna. Odpadki tego typu nie muszą trafiać do kosza ze śmieciami zmieszanymi – tylko na kompost. Oba te materiały szybko ulegną rozkładowi. Aby zwiększyć efektywność procesu kompostowania, warto rozdrobnić korki przed ich wyrzuceniem. Ufff… koniec z ostrymi odpadkami, które przebijają worki na śmieci!
Przeterminowane alkohole doskonale zastąpią wodę potrzebną do podlewania pryzmy kompostowej. To nie jedyna zaleta kompostowania trunków. Zdaniem ekspertów wino i piwo działają jak „aktywator” kompostu, który pobudza mikroorganizmy do efektywnego działania. Co więcej, azot w alkoholach wspiera proces rozkładu materiałów węglowych, a drożdże przyspieszają rozkład materiałów organicznych, w szczególności produktów wykonanych z drewna.
Ta ciekawostka może zainteresować nie tylko fryzjerów i fryzjerki, ale także właścicieli domowych „futrzaków”. Kompostować można ludzkie włosy, zwierzęcą sierść, pióra z poduszek czy naturalne futra. Jak się okazuje te odpadki są bardzo cenne – zawierają azot, dzięki któremu rośliny szybciej rosną! Podobnie, jak w przypadku korków, kawałki futra czy duże pióra warto rozdrobnić przed ich wyrzuceniem. Warto wiedzieć, że tego typu odpadki potrzebują więcej czasu niż np. obierki czy skoszona trawa, aby w pełni ulec biodegradacji.
Śmieci tego typu wyrzucamy zazwyczaj do pojemników na papier. Okazuje się, że z powodzeniem możemy je kompostować. Aby przyspieszyć proces rozkładu i uniknąć efektu zbitej masy kompostowej, papierowe odpadki warto porozcinać na drobne kawałki przed ich wyrzuceniem. Należy podkreślić, że nie warto wrzucać do kompostu dużych ilości papieru czy wytłaczanek. Dlaczego? W skład papieru wchodzi celuloza (biopolimer polisacharydowy), który stanowi składnik budulcowy ściany komórkowej roślin wyższych, jest nierozpuszczalny w wodzie i nie najłatwiej ulega biodegradacji.
Kompostowanie jest pożyteczne i proste. W praktyce wystarczy pamiętać, co można kompostować a czego kategorycznie nie, dbać o odpowiednią cyrkulację powietrza i wilgotność pryzmy na poziomie 50-60%. Aby szybko uzyskać pełnowartościowy ekologiczny kompost – bogaty w azot, fosfor, potas i wapń – warto stosować także naturalne środki zawierające mikroorganizmy i enzymy. Dobrym przykładem jest środek do rozkładu kompostu BIO Kompostus marki bioExpert. Produkt zwiera wyselekcjonowane enzymy przyspieszające biodegradację, a także miliardy mikroorganizmów saprofitycznych, które żywią się martwą biomasą w kompoście i są niezbędne dla rozkładu organicznego w naturze. Co ważne, posiadają one zdolność namnażania się i przenikania przez masę kompostową. Preparat ujednolica pryzmę, a także zwiększa efektywność procesu kompostowania.
Jak się okazuje kompostować można wiele różnych materiałów organicznych. Warto jednak pamiętać, że część produktów wymaga naprawdę dużo czasu do pełnego przekompostowania. Przykładowo, proces rozkładu tektury trwa do 2 miesięcy, ogryzka jabłka nawet 6 miesięcy a skórki z banana czy cytrusów około roku! Aby zwiększyć efektywność tego procesu warto wspomóc go naturalnymi preparatami do kompostowania – najlepszym wyborem jest ekologiczny preparat BIO Kompostus.