Pracowita biologia

Już od wieków biologia pomaga nam przy wyrobie win, jogurtów i serów. Od niedawna biologiczne preparaty pielęgnują także nasze najbliższe otoczenie i to nawet wtedy gdy my odpoczywamy! 

Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że z biotechnolgii korzystali już starożytni: piekąc chleb czy też  wytwarzając piwo i  wino. To dzięki specjalnym szczepom wyselekcjonowanych mikroorganizmów i grzybów możemy cieszyć się  smakiem ciast, kiszonej kapusty i kiszonych ogórków.

 

Mikroorganizmy zawarte w probiotykach  pomagają nam w trakcie  i po antybiotykoterapii, wspomagając odbudowę flory bakteryjnej w jelitach. Bez takiego wspomagania nasz organizm jest osłabiony i podatny na nawracające infekcje. Usprawniają one trawienie pokarmu i zwiększają zdolność przyswajania wartości odżywczych.

Dzięki biotechnologii możemy chronić środowisko naturalne.  Specjalnie wyselekcjonowane mikroorganizmy saprofityczne oraz rośliny pomagają w biodegradacji zanieczyszczeń organicznych, zarówno przypadkowo wprowadzonych przez człowieka do środowiska (wycieki ropy) jak i tych związanych z jego codziennym życiem oraz działalnością przemysłową (ścieki, odpady).

W dzisiejszych czasach biologia pomaga nam w utrzymaniu czystości także i w naszym otoczeniu.

Mikroorganizmy, z pomocą  biosurfaktantów i enzymów  bioExperta, wnikają w pory mytych nawierzchni, kolonizują kanalizację,   szamba i przydomowe oczyszczalnie ścieków, czyszczą oczka wodne i kompostują odpadki w ogrodzie.

Całą pracę wykonują nawet wtedy, kiedy Ty odpoczywasz!

Strona korzysta
z plików Cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.