„Śmierdząca sprawa”, czyli jak uniknąć problemu nieprzyjemnych zapachów ze zlewu?
Nieprzyjemny zapach z kuchennego zlewu to powszechny problem, który wynika z gromadzenia się resztek jedzenia i tłuszczu w rurach.
„Zero Waste” to nie chwilowa moda – dla wielu osób to styl życia, który zakłada podejmowanie świadomych decyzji zakupowych i dążenie do tego, aby jak najmniej odpadów trafiało na składowiska. Kompostowanie odpadów jest jednym z najskuteczniejszych kroków w kierunku życia zgodnego z tą ideą i dbania o środowisko! Podpowiadamy od czego zacząć przygodę z organicznym recyklingiem i jak zwiększyć efektywność kompostowania z wykorzystaniem przyjaznego naturze biopreparatu do kompostownia BIO Kompostus marki bioExpert.
Skuteczne działanie enzymów, mikroorganizmów
Większa efektywność procesu kompostowania
Bogada w mikroelementy, jednolita masa kompostowa
Idealne środowisko dla pożytecznych dżdżownic
Bezpieczny dla środowiska, ludzi i zwierząt
100% składników pochodzenia naturalnego
Pół kubeczka niedojedzonego jogurtu, niemal czarny banan, twarde jak podeszwy plasterki sera, przejrzałe awokado czy pomarszczone marchewki, które ukrywają się w najdalszym zakamarku lodówki. Coś Ci to przypomina? Robiąc przegląd zawartości lodówki nie rzadko okazuje się, że coś się przeterminowało lub po prostu nie nadaje się już do jedzenia. Co się dzieje z takimi produktami? Przeważnie lądują w koszach na śmieci. Według danych FAO, czyli Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. Food and Agriculture Organization), codziennie na świecie wyrzucane jest 3,5 mln ton żywności! Jak to wygląda w naszym kraju? Banki Żywności w Polsce donoszą, że co roku na składowiska odpadów trafia blisko 4,8 miliona ton jedzenia, z czego aż 60% pochodzi z naszych domów. Statystycznie dorosły Polak wyrzuca 75 kg żywności rocznie, czyli prawie 1,5 kg tygodniowo!
W Polsce istnieje ponad 2 300 punktów selektywnego zbierania odpadów komunalnych (PSZOK). Trzeba mieć świadomość tego, że „śmieciowiska” to swego rodzaju kompromis – służą ochronie środowiska naturalnego i jednocześnie wpływają na nie niekorzystnie m.in. uwalniają odcieki zawierające substancje toksyczne, w tym związki organiczne, metale ciężkie, szkodliwy biogaz czy bioaerozole. Co więcej, mimo polityki segregacji odpadów i stosowania nowych rozwiązań technologicznych, nadal nie jesteśmy w stanie optymalnie przetwarzać wszystkie rodzaje odpadów. Tylko w ubiegłym roku z gospodarstw domowych w Polsce odebrano 11,6 mln ton odpadków, co stanowiło 86,3% wszystkich wytworzonych odpadów komunalnych. Biorąc pod uwagę tą ilość, nie można lekceważyć potencjału wprowadzenia kompostowania w celu ochrony środowiska. Wyrzucając jedzenie i inne odpady organiczne do kompostownika, a nie do kosza na śmieci, minimalizujemy nasz negatywny wpływ na naturę.
Kompostowanie to naturalny proces, w którym martwa materia organiczna jest rozkładana przez drobnoustroje i zawracana w postaci pierwiastków lub prostych związków chemicznych z powrotem do ziemi jako bogaty w składniki odżywcze nawóz organiczny, czyli kompost. Za przetwarzanie odpadów odpowiedzialne są znajdujące się w kompostowniku pożyteczne mikroorganizmy. Najważniejsze czynności podczas kompostowania wykonuje więc za nas natura. Dzięki efektywnemu kompostowaniu, które zakłada wykorzystanie produktów wspierających proces organicznego recyklingu, jak np. BIO Kompostus marki bioExpert, możesz uzyskać cenny naturalny kompost, który będzie bogaty w azot, fosfor, potas i wapń, nawet w ciągu 4-6 miesięcy!
Aby zacząć przygodę z kompostowaniem nie trzeba mieć specjalistycznego pojemnika – można wykonać go samodzielnie z drewnianych palet czy desek. Następnie należy wybrać odpowiednie miejsce na działce. Kluczowe jest to, aby kompost znajdował się w miejscu zacienionym i przewiewnym. Grunt znajdujący się pod kompostownikiem powinien być miękki i nieco spulchniony. Ma to wpływ na zwiększanie cyrkulacji powietrza i ułatwia dostęp mikroorganizmów glebowych do kompostu.
Kiedy masz już pojemnik i idealne miejsce, możesz zacząć tworzyć kompostownik. Zacznij od wrzucenia kilku gałęzi na jego dno. Kolejne warstwy kompostu stwórz wykorzystując odpady roślinne np. chwasty, suche liście, skoszoną trawę i w końcu resztki z kuchni – m.in. skorupki jajek, resztki owoców i obierki warzywne. Po utworzeniu warstwy o grubości około 30 cm, warto dodać naturalny środek zwiększający efektywność procesów zachodzących podczas kompostowania. Doskonale sprawdzi się tu BIO Kompostus. Produkt bioExpert zwiera wyselekcjonowane enzymy przyspieszające biodegradację i miliardy mikroorganizmów saprofitycznych, które żywią się martwą biomasą znajdującą się w kompoście i są niezbędne dla rozkładu organicznego w naturze. Warto wiedzieć, że te pożyteczne mikroorganizmy saprofityczne posiadają zdolność namnażania się i przenikania przez masę kompostową. Biologiczny preparat nie tylko zwiększy efektywność procesu kompostowania, ale także ujednolici masę kompostową. Po dodaniu BIO Kompostusa do pryzmy kompostowej, najlepiej przysypać całość ziemią ogrodową lub korą – wystarczy kilka szpadli. Teraz możesz tworzyć kolejne warstwy kompostu. Aby osiągnąć najlepsze rezultaty kompostowania, każdą nowo powstałą biomasę podlej roztworem biopreparatu bioExpert wymieszanym z wodą za pomocą konewki. Dzięki temu zapewnisz jednolitą koncentrację mikroorganizmów i wspomożesz ich efektywne działanie. Pamiętaj, że kompost należy mieszać lub przerzucać co 2-3 tygodnie, aby zapewnić odpowiednią wilgotność, cyrkulację powietrza i hamować procesy beztlenowe powodujące gnicie. Kluczowe jest także to, aby pryzma kompostowa była zawsze wilgotna – nie można doprowadzić do jej przesuszenia. Właściwie przygotowany kompost powinien być czarny lub ciemnobrązowy, pulchny w dotyku i posiadać „ziemisty” zapach, przywodzący na myśl ściółkę leśną.
Uwielbiamy kompostowanie! Dzięki współpracy z mikroorganizmami możemy zmniejszać ilość generowanych przez nas odpadów, odżywiać rośliny i dbać o planetę. Ta całkowicie naturalna forma recyklingu jest prosta, może być praktykowana na dowolną skalę i przez każdego, kto ma do dyspozycji kawałek ogródka. Zachęcamy do zakładania przydomowych kompostowników i śledzenia informacji na temat dotacji – wiele gmin w Polsce organizuje programy wsparcia zakupu kompostowników.