Już od wieków biologia pomaga nam przy wyrobie win, jogurtów i serów. Od niedawna biologiczne preparaty pielęgnują także nasze najbliższe otoczenie i to nawet wtedy gdy my odpoczywamy!
Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że z biotechnolgii korzystali już starożytni: piekąc chleb czy też wytwarzając piwo i wino. To dzięki specjalnym szczepom wyselekcjonowanych mikroorganizmów i grzybów możemy cieszyć się smakiem ciast, kiszonej kapusty i kiszonych ogórków.
Mikroorganizmy zawarte w probiotykach pomagają nam w trakcie i po antybiotykoterapii, wspomagając odbudowę flory bakteryjnej w jelitach. Bez takiego wspomagania nasz organizm jest osłabiony i podatny na nawracające infekcje. Usprawniają one trawienie pokarmu i zwiększają zdolność przyswajania wartości odżywczych.
Dzięki biotechnologii możemy chronić środowisko naturalne. Specjalnie wyselekcjonowane mikroorganizmy saprofityczne oraz rośliny pomagają w biodegradacji zanieczyszczeń organicznych, zarówno przypadkowo wprowadzonych przez człowieka do środowiska (wycieki ropy) jak i tych związanych z jego codziennym życiem oraz działalnością przemysłową (ścieki, odpady).
W dzisiejszych czasach biologia pomaga nam w utrzymaniu czystości także i w naszym otoczeniu.
Mikroorganizmy, z pomocą biosurfkatantów i enzymów bioExperta, wnikają w pory mytych nawierzchni, kolonizują kanalizację, szamba i przydomowe oczyszczalnie ścieków, czyszczą oczka wodne i kompostują odpadki w ogrodzie.
Całą pracę wykonują nawet wtedy, kiedy Ty odpoczywasz!